Patati aan het woord: Genette

Patati is dé community voor Brusselaars die Nederlands met andere talen willen uitwisselen. Maar wie zit er nu in deze community? Deze rubriek laat de patati's zelf aan het woord. Vandaag: Genette.

27 nov. 2018
Patati aan het woord
Genette

Naam
Genette

Gemeente
Sint-Joost-ten-Node

Leeftijd
48

Moedertaal
Oromo (Ethiopië)

Taal die ik wil oefenen
Nederlands

Wat vind je van het concept Patati?
Patati is een goed initiatief om talen te oefenen en intussen mensen te leren kennen. Door te durven spreken met anderen leer je een taal het beste. Het persoonlijk contact en het idee om met anderen ideeën en ervaringen te delen vind ik fijn. Ik vertel graag over de cultuur en gewoonten van mijn geboorteland en luister graag naar anderen.

Hoe breek je het ijs?
Ik stel mezelf voor: "Hallo, ik ben Genette. Ik ben verpleegster en heb twee kinderen die hier in België opgroeien. Ik hou van reizen en van andere culturen.". Aan mijn patati vraag ik om zich ook voor te stellen. Ik vraag of hij of zij ook van reizen houdt. We praten over wat er op dat moment gebeurt. Ik praat over het weer en ik vertel over hoe zonnig het op dat moment is in mijn land.

Waarom is Brussel voor jou een goede stad om talen te leren?
In Brussel komen veel culturen samen. Dat zie ik ook op mijn werk, veel talen worden door elkaar gesproken en zo pik ik dingen op. We praten hoofdzakelijk Frans, omdat dit de taal is die de meeste mensen begrijpen. Om goed te communiceren met de patiënten moet je een taal niet perfect spreken. Universele gebaren zorgen ervoor dat mensen elkaar begrijpen.

Hoe zou je mensen overtuigen om jouw moedertaal te leren?
Ethiopië is een rijk land met een boeiende geschiedenis. Je kan de cultuur beter begrijpen door Oromo te leren en meer te weten te komen over de geschiedenis van de taal.

Ken je een mooi woord in de taal die je graag wil leren?
'Zonnebril', 'zorgen' en 'helpen'.


Gerelateerde nieuwsberichten